Domowe Faworki , Chrust – z ciasta zbijanego

Zrobiłam faworki (chrust) z ciasta zbijanego jeżeli ktoś jeszcze nie robił faworków to jest to najlepszy moment aby spróbować zrobić je samej/samemu w domu, zamiast kupować w sklepie. Na filmiku jak i w opisie na blogu starałam się jak najdokładniej przedstawić proces przygotowania faworków, który nie jest wcale taki trudny. Faworki według tego przepisu są bardzo smaczne i puszyste (kruche) więc polecam wypróbować przepis na faworki.
Będziemy potrzebować:

400 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej)
około 6 łyżek śmietany 12% lub 18% (200 g)
2 łyżki spirytusu
6 żółtek
szczypta soli

cukier puder do posypania gotowych faworków

tłuszcz do smażenia olej lub smalec
w moim przypadku użyłam smalcu i oleju w proporcjach 1:1
w sumie około 1L tłuszczu

Zapraszam również do odwiedzenia mojego bloga Uwaga Babcia Gotuje , na którym znajduje się dokładny opis przygotowania faworków. Jeżeli na filmie pokazałam coś nie dokładnie to w przepisie na blogu na pewno to opisałam dokładniej.
http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/domowe-faworki-chrust-z-ciasta-zbijanego.html

i zachęcam również do polubienia Babci na Facebook :)
http://www.facebook.com/UwagaBabciaGotuje

Pozdrawiam serdecznie

Komentarze
PODZIEL SIĘ