Kanapka z wołowiną, awokado i sosem Romesco [Jakub Kuroń gotuje]

Kanapka z wołowiną, awokado i sosem Romesco
Lekki, ale sycący przepis na wiosenne wycieczki lub po prostu przerwę w pracy. Jeśli nie masz ochoty na ciężki steki, ale zjadłbyś coś mięsnego, wypróbuj propozycję Jakuba Kuronia – kanapkę z wołowiną awokado z sosem romesco.

Składniki:

Sos:
100g uprażonych migdałów bez skórki
50g uprażonych orzechów laskowych bez skórki
3-4 upieczone papryki, obrane ze skórki
3 utarte ząbki czosnku
2 pomidory sparzone, bez skórki
2 łyżki czerwonego octu winnego
150 ml oliwy extra virgin
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka cukru
sól, ostra papryka

Kanapka:
1 stek z rostbefu o wadze około 250 g
Sól, pieprz
2 łyżki oleju
2 ulubione bułki ciabatty lub bagietki
2 garści rukoli
1 miąższ z dojrzałego awokado, pokrojony w cienkie plastry
1 pomidor, pokrojony w plastry
1 mała cebula, pokrojona w cienkie krążki

Sposób przygotowania:
Najlepiej wszystkie składniki utłuc w moździerzu, zaczynając od orzechów lub całość zmiksować w malakserze. Stek dopraw solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju, po 4-5 minut z każdej strony. Przełóż na deskę aby odpoczął 10 minut, następnie pokrój w cienkie plastry. Opiecz pieczywo na patelni grillowej lub w tosterze. Posmaruj sosem ułóż rukolę, awokado, plastry steka, pomidora i cebulę.

Subskrybuj kanał: http://www.youtube.com/user/KubaKuron?sub_confirmation=1
Facebook: http://www.facebook.com/kuron.jakub

Komentarze
PODZIEL SIĘ