Naturalne, swojskie wyroby są dziś niezwykle pożądane. Szczególnie teraz, gdy żywność produkowana masowo jest pełna konserwantów i środków chemicznych. Jak powstają tradycyjne, domowe wędliny?
Rodzinna tradycja
Wyrób dobrej jakości wędlin wymaga znajomości przepisów przyrządzania mięsa i technik wędzenia. Najczęściej są one przekazywane z pokolenia na pokolenie. Wiele firm oferujących domowe wyroby wędliniarskie w pomorskim i innych województwach opiera się na rodzinnych biznesach. Świnie lub krowy hodowane są w gospodarstwie, lub sprowadzane ze sprawdzonych źródeł, często sąsiedzkich. Ważne, żeby mięso pochodziło z hodowli ekologicznej. Daje to pewność, że będzie najwyższej jakości, a po przygotowaniu będzie miało doskonały smak.
Odpowiednie zamarynowanie mięsa specjalnie przygotowaną mieszanką przypraw dodatkowo go wzmocni. Zazwyczaj przydomowe wędzarnie nie są duże. Do wędzenia wykorzystuje się drewno – buk, olchę czy drzewa owocowe. Podbijają one dodatkowo aromat wędliny. Metod wędzenia jest kilka i mogą się zmieniać w zależności od rodzaju mięsa. Wykorzystuje się dym zimny, ciepły lub bardzo gorący. Gotowe wędliny utrzymują świeżość nawet przez 3 tygodnie, mimo że nie zawierają substancji chemicznych i konserwantów.
Gdzie kupować tradycyjne wędliny?
Niestety znalezienie sklepu z tradycyjnymi wędlinami nie jest łatwe. Duże supermarkety sprzedają głównie wędliny paczkowane, pełne konserwantów z długą datą ważności. Naturalne wyroby wędliniarskie w Słupsku czy innych miastach, są dostarczane do sklepów, najczęściej tych mniejszych, osiedlowych. Czasami organizowane są kilkudniowe ryneczki, podczas których stoiska z wyrobami tradycyjnymi rozstawiane są np. w centrach handlowych. Daje to możliwość spróbowania naturalnych wędlin, ale nie tylko. Można tam kupić także naturalne sery, chleby czy wiejskie jajka. Tego rodzaju wydarzenia zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem klientów, spragnionych powrotu do starych smaków z dzieciństwa.