Mieszkańcy nowych budynków często narzekają na małą ilość zieleni, niedobór przestrzeni i infrastruktury umożliwiających spędzanie miło czasu przy domu czy na sąsiadów zaglądających w okna. I odwrotnie – doceniane, także przez fachowców, są inwestycje, którym udało się uniknąć tych problemów. Przykład? Gdyńskie Osiedle Viridis.

Osiedla w otoczeniu zieleni

Viridis to inwestycja realizowana w Gdyni przez Euro Styl SA na przestrzeni lat 2014-2018 (całość prac wykonano w ciągu 37 miesięcy). Na osiedle składają się trzy czterokondygnacyjne budynki zlokalizowane w otulinie Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, na granicy dzielnic Karwiny i Dąbrowa. Powierzchnia zabudowy wynosi 2827,70 mkw., powierzchnia użytkowa 13 925,00 mkw., a kubatura – 52 560,00 m sześć. W kompleksie znajdują się łącznie 132 mieszkania. Osiedle nagrodzono medalem „Gdynia bez barier”; zostało także uznane „Gdyńską Inwestycją Roku 2018”, a ostatnio zdobyło tytuł „Budowy Roku 2018” w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa. Tym, co jurorzy docenili szczególnie, było zręczne wkomponowanie obiektu w leśny krajobraz oraz wpisanie go w kontekst natury – zarówno poprzez rozwiązania wzornicze, wykorzystane materiały, jak i dużą ilość zieleni w przestrzeniach wspólnych.

Las wokół, na i w środku

Eksperci uzasadniający przyznanie Osiedlu Viridis tytułu Inwestycji Roku w architekturze obiektu dopatrywali się inspiracji najlepszymi modernistycznymi tradycjami w zakresie kolorystyki i formy. Jednak tym, co rzuca się w oczy, gdy spogląda się na zdjęcia i wizualizacje bloków, są przede wszystkim elementy komponujące się z okalającym osiedle lasem sosnowym. „Aby nadać budynkom charakter bliski naturze, wykonano m.in. część elewacji z płyt imitujących drewno, część balustrad i siedziska ławek z kompozytów drewnopodobnych.” – czytamy w opisie Viridis w ramach wygranego konkursu Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa. Dlaczego zdecydowano się użyć tu „płyt imitujących drewno” i „kompozytów drewnopodobnych”?

Okazuje się, że w zastosowaniach zewnętrznych są one dużo bardziej „zielone” niż drewno. – Nowoczesne materiały kompozytowe na bazie łuski ryżowej są obecnie jednym z najbardziej ekologicznych rozwiązań w obszarze okładzin elewacyjnych i tarasowych. Choć może wydawać się to nieoczywiste, są one przyjazne środowisku bardziej nawet niż elementy wykonane z drewna – mówi Michał Czajkowski, Dyrektor ds. Sprzedaży CROSWOOD, polskiego producenta profili kompozytowych wykorzystanych jako siedziska ławek, okładziny śmietników i przepierzenia między balkonami w realizacji projektu Viridis. – Nie dość, że do ich stworzenia nie trzeba ściąć ani jednego drzewa, to ze względu na niechłonięcie wody nie wymagają chemicznej impregnacji. Eliminuje się tym samym ryzyko przenikania do otoczenia substancji bakterio- i grzybobójczych oraz ułatwia bezproblemową eksploatację wykonanych z kompozytu elementów. Wykorzystanie w Viridis profile CROSWOOD to wybór wskazujący na daleko idącą chęć inwestora, by obiekt nie tylko wyglądał, ale i rzeczywiście był ekologiczny – dodaje Czajkowski. Materiały na bazie drewna wykorzystano wewnątrz budynków, gdzie elementy nie są narażone na oddziaływanie czynników atmosferycznych. Na klatkach schodowych uwagę przyciągają: ozdoby z płyt MDF o strukturze drewna, drewniane pochwyty i klocki dekoracyjne oraz drewniana sklejka pokryta ręcznie malowanymi szkicami.

Wspólna przestrzeń do życia

Projektanci osiedla poświęcili dużo uwagi także przestrzeniom wspólnym. Duża ilość zieleni na skwerach, nasadzenia drzewek rodem z otaczającego budynki parku, strefy wypoczynkowe i zachęcająca do aktywności fizycznej „ścieżka zdrowia” sprawiają, że miło jest wyjść z domu – nawet jeśli nie ma się dość czasu, by udać się na spacer do lasu. Podobnie jak w przypadku elewacji, w bogatym zagospodarowaniu terenu małą architekturą wykorzystano niewymagające impregnacji ekologiczne materiały. Przykładowo, z kompozytów drewnopodobnych wykonano siedziska ławek.

Wszystko to sprawia, że nazwę osiedla oznaczającą po łacinie „zielony, nasycony zielenią” można interpretować nie tylko w kontekście okalającego kompleks Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego i bujnej roślinności pomiędzy budynkami, ale także jako wyraz ekologii zastosowanych rozwiązań.

Dodaj komentarz