8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Głównym założeniem tego święta jest propagowanie zdrowej diety, a także informowanie o konsekwencjach złych nawyków żywieniowych. Zdrowy styl życia przestaje być modą, staje się koniecznością i wpisuje się w oczekiwania aktywnych zawodowo Polaków. Już 76% pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków – wynika z raportu Antal i Sodexo „Cztery osobowości – jeden rynek pracy”.

Posiłki w pracy

Zdaniem ekspertów od żywienia, zdrowy człowiek powinien spożywać 4-5 posiłków dziennie, w odstępach 3-4 godziny. Co oznacza, że w ciągu dnia minimum dwa z nich powinny mieć miejsce w godzinach pracy. O wpływie jedzenia na zdrowie i kondycję pracownika mówią badania. Jak wynika z danych Health Enhancement Research Organization – wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracowników aż o 25%. Warto zaznaczyć, że możliwość spożycia pełnowartościowego posiłku w miejscu pracy ma nie tylko wpływ na zdrowie, samopoczucie pracownika oraz zwiększenie jego efektywności, ale także na zintegrowanie z zespołem. A to z kolei może wpłynąć pozytywnie na jego identyfikację z firmą. Jak wynika z raportu „Cztery osobowości – jeden rynek pracy” aż 82 proc. zatrudnionych czerpie przyjemność z jedzenia śniadań czy obiadów ze współpracownikami. To bez wątpienia pozytywnie wpływa również na atmosferę w miejscu pracy, która będąc ważnym elementem dla aż 97 proc. zatrudnionych, ma także wpływ na zwiększenie ich wydajności i efektywności
w środowisku zawodowym.

– Aż 76 proc. pracowników deklaruje, że docenia inicjatywy takie jak owoce w pracy, konsultacje z dietetykiem czy dofinansowanie posiłków. Zdania, że dofinansowanie posiłków przez firmę wpłynęłoby pozytywnie na przyzwyczajenia żywieniowe, jest 61 proc. osób zatrudnionych w Polsce. W związku z tym pracodawców nie powinien dziwić fakt, że prawie 70 proc. zatrudnionych oczekuje dofinansowania lunchu w godzinach pracy. – powiedziała Anna Młynarczyk, Product Manager w Sodexo Benefits and Rewards Services Polska.

Dofinansowanie posiłków jest też ważnym elementem kafeteryjnych systemów świadczeń pozapłacowych. To nie tylko pożądany przez pracowników motywator, ale także inwestycja firmy w zdrowie i dobre samopoczucie osób zatrudnionych w Polsce, w efekcie ograniczone koszty ich absencji. Pracodawca, który wspiera pracownika w prowadzeniu zdrowego trybu życia i dba o jego regularne odżywianie – wygrywa podwójnie, bo zdrowy pracownik to zdrowa firma.

Dodaj komentarz